آموزش کار با فرز
با پیشرفتهای بسیاری که در جهان پیرامون ما در حال رخ دادن است، ابزارآلات نیز دچار تغییرات بسیاری شدند. امروزه برای هر کار و فعالیتی ابزاری ساخته شده است تا شما بتوانید به راحتی و در کمترین زمان ممکن آن را به انجام برسانید. یکی از این دستگاهها و ابزارآلات کاربردی که برای برش اجسام سفت و سنگین استفاده میشود، دستگاه فرز است. فرزهای مختلفی در بازار وجود دارد که هریک برای جسم خاصی استفاده میشوند، در این مقاله به توضیح و بررسی هریک پرداخته و نحوه کار با دستگاه فرز را نیز آموزش میدهیم. اگر شما هم به این حوزه علاقه مند هستید تا انتهای این مطلب از دنلکس با ما همراه باشید تا آموزش کار با فرز و اطلاعات مرتبط با این دستگاه در اختیار شما قرار گیرد.
فرز چیست؟
پیش از اینکه در مورد آموزش کار با فرز و انواع مدل آنها اطلاعاتی ارائه دهیم، به طور مختصر توضیحاتی در مورد دستگاه فرز در اختیارتان قرار میدهیم. فرز در واقع دستگاهی است که ساختاری پیچیده داشته و از صفحه دیسک برشی، موتور ذغالی و سایر قسمتهای برشی تشکیل شده است.
موتور این دستگاه انرژی لازم برای چرخیدن دیسک برش را ایجاد کرده و در نتیجه با چرخش این صفحه عملیات برش انجام میشود. پیش از ساخت این دستگاهها از ابزارآلات دستی استفاده میشد و افراد آموزش کار با فرز دستی را میآموختند که علاوه بر صرف انرژی زیاد بسیار وقتگیر و خسته کننده بودند. امروزه با ساخت و تولید دستگاههای فرز عملیات در صنایع چوب، ساختمانی، مهندسی، برق و غیره بسیار آسان و راحت شده است.
پیشنهاد ویژه: خرید فرز برقی دنلکس
450 روز گارانتی + بیمه ایران
آشنایی با بخشهای مختلف فرز
در این قسمت یکی از فرزهای پرکاربرد که در صنایع پولیش و سنباده زنی کاربرد دارد را بررسی میکنیم. اجزای مختلف این دستگاه در تصویر بالا دیده میشود.
جهت کار با این دستگاه باید ابتدا دیسک را بر روی این وسیله گذاشته و پدهای مخصوص را بر روی آن نصب کنید. در این هنگام از کلید قفل کن صفحه میتوانید جهت باز و بسته کردن نمد یا پد پولیش استفاده نمایید.
برای روشن و خاموش کردن دستگاه میتوانید از دکمه power استفاده کنید، اگر برای مدت زمان طولانی میخواهید از دستگاه استفاده کنید بهتر است قفل کننده کلید را نیز بفشارید. شما میتوانید با توجه به نوع کار، سرعت آن را نیز تنظیم نمایید.
هر عدد، سرعت مختلفی را نشان میدهد. برای مثال عدد 1 این دستگاه نمایانگر سرعت 690 دور بر دقیقه است و عدد 6 که آخرین عدد در بخش کنترل سرعت بوده برابر سرعت 3800 دور در دقیقه است. شما میتوانید با توجه به دفترچه راهنمایی دستگاه فرزتان این موارد را آموزش ببینید و سپس از آن استفاده کنید.
اگر دستگاه فرزتان ذغالی است، باید مقدار موجود در آنها را نیز بررسی کرده و در صورت نیاز تعویض کنید. در تصویر زیر بخش ذغال نیز آمده است که میتوانید با استفاده از پیچ گوشتی آن را باز و بسته کنید.
در ادامه نقشه انفجاری دستگاه آمده است که میتوانید با قطعات ریز و جزئی آن بهتر آشنا شوید.
معرفی انواع فرز
حال که با بخشهای مختلف دستگاه فرز آشنا شدید، وقت آن رسیده است انواع این دستگاهها را بشناسید. فرزها با توجه به شکل ظاهری، کارکرد، نوع منبع تغذیه و غیره به انواع مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه به بررسی هریک از آنها خواهیم پرداخت.
فرز آهنگری
همانطور که از نام دستگاه مشخص است، این دستگاه صرفا برای برش قطعات آهنی کاربرد دارد. دیسک این دستگاهها معمولا 18 سانتی متر بوده و میتواند در دقیقه 8000 تا 85000 دور بچرخد. این دستگاه در صنایع مرتبط به آهن آلات بیشترین کاربرد را دارد.
درباره شکل ظاهری این دستگاه میتوان گفت، این دستگاه دارای حفاظی است که از اپراتور انسانی در مقابل پرتاب شدن براده و تکههای آهن محافظت میکند. این دستگاه به دلیل کار با آهن احتمال داغ کردن دارد، به همین دلیل از روغن برای خنک کردن آن استفاده میشود.
فرز سنگبری
این دستگاه مختص برش سنگ و گرانیت ساخته شده است و در بخشهایی همچون ساختمان سازی، کارخانههای سنگ، نماسازی ساختمانها و غیره کاربرد دارند. این دستگاههای فرز دارای دیسکهای بزرگی هستند، هرچه صفحات دیسک بزرگ باشند نیروی گشتاور وارد شده به دستگاه نیز افزایش مییابد.
شما میتوانید در هنگام تهیه این دستگاه به مواردی همچون وزن ایده آل، ضد لرزش بودن، کیفیت و توان بالا و غیره توجه کنید. این دستگاهها در هنگام برش احتمال تولید گرد و غبار بسیاری دارند، به همین دلیل قسمتی برای نصب جاروبرقی نیز دارند. همچنین دسته کمکی برای کار راحتتر نیز بر روی آنها وجود دارد که ایمنی کار را برای اپراتورهای انسانی نیز بالا برده و از خستگی آنها نیز جلوگیری میکند.
مینی فرز
یکی دیگر از انواع فرزهای موجود، مینی فرز است. این فرزها به دلیل سایز کوچکشان حمل و جایجایی آسانتری دارند. این فرزها معمولا در بخشهای مختلفی مانند سنگبری، آهنگری، نجاری و غیره کاربرد دارند. دیسک مینی فرزها دارای ابعاد مختلفی است که میتوان 18 سانتی متر را بزرگترین انداره و 7.5 سانتی متر را کوچکنرین اندازه دانست که برای کارهای ریز کاری و تمیزکاری کاربرد دارند.
طول کل این دستگاه 30 سانتی متر بوده و در مدلها و شکلهای مختلفی وجود دارد. این دستگاهها در سه مدل شارژی، بادی و برقی وجود دارند و استفاده میشوند.
موتور این دستگاهها بدون زغال بوده که میتواند طول عمر دستگاه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این دستگاه دارای سیستم و تنظیماتی است که میتواند در هنگام گیر کردن به صفحه سریعا خاموش شود تا آسیبی به اپراتور انسانی وارد نشود.
همچنین دسته کمکی این دستگاه از وارد آمدن فشار زیاد بر روی کاربر جلوگیری میکند. کلیدی به عنوان کلید ضامن نیز بر روی این دستگاهها تعبیه شده است که میتواند از روشن شدن دستگاه به طور اتفاقی جلوگیری کنند. از دیگر ویژگیهای این دستگاه میتوان به دیمر آن اشاره کرد که میتواند سرعت چرخش دستگاه را کنترل کرده و از سوختن دستگاه جلوگیری کند. شما میتوانید به راحتی با این دستگاه کار کنید فقط کافی است آموزش کار با مینی فرز را یاد بگیرید.
فرز انگشتی
این دستگاه جز فرزهای کوچک موجود در بازار است که برای کارهای مختلفی همچون منبت کاری، برشهای کوچک، ایجاد حکاکی بر روی اجسام، پولیش کردن و غیره کاربرد دارد. از تفاوتهای این دستگاه با سایر دستگاههای فرز میتوانیم به شبیه به دریل بودن این دستگاه اشاره کنیم. بهتر است آموزش کار با فرز انگشتی را بیاموزید تا در مواقع لزوم برای انجام کارهای ظریفتر و سبکتر از آن استفاده کنید.
فرزهای انگشتی خود به دو دسته گلو بلند و گلو کوتاه تقسیم میشوند؛ دستگاه گلو کوتاه برای کارهای ظریفتر کاربرد دارد زیرا فاصله اپراتور با جسم خیلی کم است. اما فرز گلو بلند برای ایجاد برش و حکاکی برای سوراخها و حفرههایی که دسترسی به آنها دشوار است استفاده میشود.
فرز مینیاتوری
از دیگر دستگاههای فرز کوچک موجود در بازار میتوان به فرز مینیاتوری اشاره کرد. این دستگاهها بسیار کوچک بوده و برای انجام کارهایی همچون تیز کردن ابزار آلات دندانپزشکی، مجسمه سازی، منبت کاری و حکاکی کاربرد دارند.
این دستگاهها ظرافت بسیار بالایی دارند و کار کردن با آنها نیز نیاز به آموزش خاصی دارد. خرطومی بودن سر این دستگاه باعث شده است اپراتورهای انسانی بتوانند کنترل بالایی بر روی عملکرد دستگاه داشته باشند.
اور فرز
یکی دیگر از دستگاههایی که معمولای برای برش چوب استفاده میشود اور فرز نام دارد. این دستگاهها معمولا برای شکل و فرم دادن به چوب و از بین بردن لبههای تیز اجسام کاربرد دارند. این دستگاهها به سه صورت پایه ثابت، پایه متحرک و نجاری وجود دارد که میتوانید با توجه به نیاز و درخواست خود از آنها تهیه کرده و استفاده کنید.
سنگ فرز
از دیگر دستگاههایی که برای برش سنگ کاربرد دارند، سنگ فرزها هستند. این دستگاهها معمولا به صورت رومیزی بر روی پایه نصب میشوند و برای انجام پروژههای صنعتی و نیمه صنعتی کاربرد دارند.
برای کار با این دستگاه بهتر است آموزش کار با سنگ فرز را آموزش دیده باشید و ابتدا آن را به صورت ثابت بر روی یک میز و سایر سطوح نصب کنید. عملیات سنگ زنی، سمباده زنی، تیز کردن چاقو، صاف کردن و صیقل دادن سطوح مختلف از نمونه کارهایی است که میتوانید بعد از آموزش کار با فرز سنگ انجام داد.
انواع دستگاه فرز با توجه به منبع تغذیه
این دستگاهها با توجه به منبع تغذیهشان به سه صورت بادی، شارژی و برقی وجود دارند که در ادامه به طور کامل توضیحاتی برای بررسی هریک ارائه میشود.
- فرز شارژی: یکی از پرکاربردترین نوع فرز است که معمولا برای انجام پروژههای بالای بلندی کاربرد دارند. این دستگاهها دارای باتریهایی با ظرفیت بالا بوده و نیازی به اتصال به برق ندارند. شما میتوانید بعد از آموزش کار با فرز از دستگاههای شارژی و قابل حمل در بخشهای مختلف نیز استفاده کنید.
- فرز برقی: اگر شما از دستگاه فرز در کارگاه یا بخش ثابتی استفاده میکنید مدل برقی میتواند برای شما مفید باشد. این دستگاه با اتصال به پریز برق کار میکنند و بعد از قطع اتصال از کار میافتند.
- فرز پنوماتیکی یا بادی: این دستگاهها جز دستگاههای سبکی است که به کمک هوای فشرده داخل کمپرسور هوا کار میکنند. این دستگاهها معمولا دستگاهی با قیمت مناسب و مقرون به صرفه است که دارای طول عمر بالایی هستند.
طریقه کار با فرز
حال که با انواع فرزها آشنا شدید و تنوع و گستردگی آنها را مشاهده کردید وقت آن رسیده است نحوه کار با فرزها را در اختیارتان قرار دهیم. به دلیل گستردگی مدلهای فرز به توضیح طریقه کار با مینی فرز بسنده میکنیم.
- ابتدا باید فرزی با توجه به هدف و کار خود پیدا کنید: معمولا استفاده از فرزهای بادی قدرت کمتری داشته ولی قدرت مانور و کنترل بیشتری دارند.
- دیسکهای مناسب کار خود را انتخاب کنید: دیسکهای برش و سنباده زنی و غیره معمولا تفاوتهایی با یکدیگر دارند که بهتر است این موارد را در نظر بگیرید.
- محیط کار خود را امن کنید: بهتر است هیچ وسیله خطرناکی که ممکن است باعث وارد آمدن آسیب به شما شود را در محیط کارتان نداشته باشید.
- نحوه گرفتن مینی فرز در دستتان را بیاموزید: باید دستگاه را محکم در برابر جسم دلخواه خود بگیرید.
- حرکت صحیح دستگاه را تشخیص دهید: با توجه به نوع فعالیت، دستگاه را حرکت دهید.
سخن پایانی
در این مقاله با انواع دستگاه فلز و آموزش کار با فرز آشنا شدید. شما میتوانید برای بسیاری از کارهای خود از جمله برش، سنباده زنی، منبت کاری، حکاکی و غیره از انواع دستگاههای فرز استفاده کنید. حال که شما با این وسیله کاربردی آشنا شدید میتوانید اقدام به خرید آن از فروشگاههای معتبر کنید. دنلکس برندی معتبر و بینالمللی است که اقدام به تهیه و توزیع محصولات با کیفیت در این حوزه میکند. شما نیز میتوانید با خیالی آسوده محصول دلخواه خود را زا این مرکز تهیه کنید.
پیشنهاد ویژه: خرید مینی فرز برقی دنلکس
450 روز گارانتی + بیمه ایران
سوالات متداول
فرزها از نظر منبع انرژی به چند دسته تقسیم میشوند؟
دستگاههای فرز را میتوان به سه نوع بادی، شارژی و برقی تقسیم بندی کرد که هریک با توجه به موقعیت و مکان استفاده کاربرد دارد.
آیا دستگاه فرز تنها برای برش کاربرد دارد؟
خیر، برش تنها یکی از وظایف اصلی دستگاه فرز به شمار میآید؛ از انواع دیگر فرز برای پولیش، سنباده زنی و غیره استفاده میشود.
آیا دستگاههای بزرگ تنها در بخشهای صنعتی کاربرد دارند؟
خیر، از دستگاه مینی فرز و فرز انگشتی میتوان برای انجام کارهای ظریف دستی نیز استفاده کرد.