تماس بگیرید: 021 - 5382 5000
آموزش-طرز-کار-اور-فرز-نجاری
فهرست مطالب

اور فرز نجاری

نجاری می‌تواند مهارت‌های یک کاربر را به چالش بکشد و خلاقیت او را افزایش دهد. اگر برای کار فقط از ابزار اولیه و بیسیک استفاده شود، می‌تواند محدودیت ایجاد کند. آشنایی با ابزار مختلف گزینه‌های بسیاری در اختیار کاربر قرار می‌دهد و یکی از این گزینه‌ها اور فرز نجاری است. اگر می‌خواهید طرز کار اور فرز نجاری را یاد بگیرید ادامه مطلب را دنبال کنید.

با استفاده از یک اور فرز رو میزی یا دستی نجارها می‌توانند برش بزنند، لبه‌ها را تیز یا گرد کنند، خط اتصال ایجاد کنند، برش‌های تزیینی بزنند، کام و زبانه بسازند و شیار ایجاد کنند و حتی از یک الگو کپی بگیرند. پروژه‌های زیادی وجود دارد که نجارها می‌توان با یک تیغه استاندارد انجام دهند اما تغییر تیغه‌ها برای خلق طرح‌های بی نظیر و الگوهای پر از جزئیات و ظریف گزینه‌های سفارشی سازی زیادی در اختیار کاربر قرار می‌دهد. در ادامه با طرز کار اور فرز نجاری آشنا می‌شویم.

قسمت‌های مهم اور فرز نجاری

آگاهی از طرز کار اور فرز نجاری با شناخت قسمت‌های کلیدی دستگاه و نحوه عملکرد آنها شروع می‌شود.

موتور: اور فرز نجاری برقی به طور معمول مجهز به یک موتور است که به طور عمودی روی آن نصب شده و انرژی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل می‌کند تا تیغه را هدایت کند. 

کولت: کولت یک غلاف استیل است که داخل یک مهره قرار دارد که در زمان کار، تیغه را داخل اور فرز محکم نگه می‌دارد.

پایه: پایه‌های اور فرز دستی در مرکز خود یک سوراخ دارند که از میان آن تیغه بیرون می‌آید تا برش و تراش روی قطعه کار هدف را انجام دهد. 

کنترل سرعت: این کلید یا سوئیچ برای افزایش و کاهش سرعت عملیات تیغه دستگاه استفاده می‌شود. 

تنظیم عمق: پیچ تنظیم عمق را می‌توان از قبل روی یک اندازه مشخص تنظیم کرد تا در عمق ثابت برش ایجاد شود یا از فرو رفتن زیاد دستگاه در قطعه کار جلوگیری شود. 

سوئیچ روشن و خاموش: یک سوئیچ یا دکمه که اور فرز را خاموش را روشن می‌کند.

نکات ایمنی طرز کار اور فرز نجاری

ایجاد طرح های زیبا در چوب با فرز انگشتی

قبل از اینکه طرز کار اور فرز نجاری را توضیح بدهیم این نکات ایمنی را مطالعه کنید تا در زمان کار در معرض خطر قرار نگیرید.

دستگاه را با دو دست محکم بگیرید، به خصوص زمانی که تیغه برای اولین بار با قطعه کار تماس پیدا می‌کند. این کار در زمان گیر کردن دستگاه در قطعه کار و کیک بک آن در زمان کار به کنترل اور فرز کمک می‌کند. 

در زمان تغییر تیغه، تعمیر، تمیز کردن دستگاه و یا نصب تجهیزات جانبی دیگر  از عدم اتصال دستگاه به پریز برق مطمئن شوید.

در زمان استفاده از اور فرز ایمنی شخصی اولویت اول شما باشد. شلوار و بلوز بلند و کفش جلو بسته بپوشید، عینک ایمنی و ماسک ضد گرد و غبار بزنید و استفاده از گوش گیر یا محافظ گوش مشابه را در نظر بگیرید. 

به طور منظم اور فرز را بررسی و تمیز کنید و مطمئن شوید که عملکردهای آن به درستی کار می‌کند. قطعات فرسوده را تعویض کنید، تیغه‌های قدیمی را دور بیندازید و تعمیرات ضروری را انجام دهید تا دستگاه را در وضعیت خوب نگه دارید. 

انواع اور فرز نجاری

برای درک طرز کار اور فرز نجاری ابتدا باید بدانیم که چندین نوع اور فرز نجاری وجود دارد؟ به طور کلی 4 نوع اور فرز نجاری وجود دارد که عبارتند از : اور فرز پایه ثابت، اور فرز پایه نفوذی، اور فرز مشتی و اور فرز رو میزی که در ادامه به طور خلاصه به معرفی آنها می‌پردازیم.

اور فرز پایه ثابت

طرز کار اور فرز نجاری پایه ثابت

اور فرز پایه ثابت رایج‌ترین نوع اور فرز نجاری است. در این نوع دستگاه موقعیت تیغه اور فرز ثابت می‌ماند.

اور فرز پایه نفوذی 

آوش کار با اور فرز نجاری

اور فرز پایه نفوذی کنترل و راحتی زیادی در زمان کار ارائه می‌دهد. زیرا پایه دستگاه می‌تواند روی سطح کار قرار بگیرد در حالی که تیغه برای برش پایین آمده است. در واقع در تضاد با اور فرز پایه ثابت است که تیغه از زیر دستگاه به اندازه عمق مشخص بیرون می‌زند. 

اور فرز مشتی 

طرز کار اور فرز مشتی

مشابه اور فرز پایه ثابت، یک اور فرز مشتی یک ابزار کوچکتر است که بسیار مناسب برش قطعات چوبی ناcک یا لیمنت است. 

اور فرز رو میزی

طرز کار اور فرز نجاری رومیزی

یکی از معایب اور فرز دستی این است که این ابزار برای کنترل و دقت به کاربر تکیه می‌کند. اگر اور فرز بلغزد یا حرکت کند، احتمال دارد قطعه کار آسیب ببیند. اما یک اور فرز رو میزی با ایجاد یک موقعیت ثابت به بهبود کنترل و دقت دستگاه کمک می‌کند.

تنظیم و تثبیت اولیه اور فرز نجاری

تنظیم، بررسی اولیه و کالیبره سرعت قبل از استفاده از اور فرز نجاری لازم است. به طور معمول یک اور فرز 1500 وات مناسب کارهای نجاری شخصی و خانگی است. همچنین می‌توانید از اور فرزهای کوچکتر برای تراشیدن استفاده کنید و یا از اور فرزهای 2300 وات برای کارهایی که نیاز به قدرت بیشتر دارند استفاده کنید. قبل از استفاده از یک اور فرز جدید، راهنمای طرز کار اور فرز نجاری تولید کننده را مطالعه کنید تا جزئیات بیشتری از قطعات و کنترل‌ها بدانید. 

  • قبل از تعویض تیغه برق را قطع کنید و دکمه روشن و خاموش را بزنید.
  • تیغه مناسب کار را با بررسی نوع آن، قدرت میله، طول برش، قطر برش و تیزی تیغه انتخاب کنید. 
  • عمق برش تیغه را تنظیم کنید تا زیادتر از میزانی که که می‌خواهید برش نزنید. 
  • مطمئن شوید که سرعت تنظیم شده برای قطعه کار در دست مناسب است.
  • تیغه، لوازم جانبی، گیره‌ها و قفل کن‌ها را تست کنید تا از بسته و محکم بودن آنها مطمئن شوید. 
  • قطعه کار را با گیره محکم کنید تا از حرکت آن در زمان کار جلوگیری کنید.
  • محیط اطراف را از وجود افراد یا حیوانات پاک کنید. 
  • سیم برق را وصل کنید و تیغه را تنظیم کنید تا برش اولیه را انجام دهید.
  • تا زمانی که تیغه به سرعت کامل خود نرسید آن را به قطعه کار نزدیک نکنید، در غیر این صورت تیغه به جای برش ممکن است کیک بک کند. 

طرز کار اور فرز نجاری 

آموزش کامل کار با فرز نجاری

در ادامه در چند گام طرز کار اور فرز نجاری را توضیح می‌دهیم:

گام اول

یک تیغه مناسب انتخاب کنید، عمق را تنظیم کنید و اور فرز را در موقعیت مناسب قرار دهید. 

در گام اول برای درک طرز کار اور فرز نجاری باید بدانیم که تیغه مناسب برای کار معمولا به نوع برش مورد نظر بستگی دارد. برای ایجاد شیار مستقیم، یک تیغ شیار زن بهترین انتخاب است اما اگر می‌خواهید لبه‌های گرد ایجاد کنید بهتر است تیغ اور فرز بانکی استفاده کنید. مجموعه گسترده‌ای از تیغ‌های اور فرز برای ساخت لبه‌های تزئینی موجود است. توجه داشته باشید که نوع لبه تزئینی توسط نوع، اندازه و شکل تیغه مشخص می‌شود. تیغه مناسب پروژه خود را داخل کولت قرار دهید. 

در ادامه یادگیری طرز کار اور فرز نجاری، عمق تیغه را بررسی کنید و روی سطح مورد نظر تنظیم کنید، سپس تیغه را با قطعه کار تنظیم کنید. توجه داشته باشید که برای بهترین نتایج ممکن است به بیشتر از یک دور یا اور فرز روی پروژه کار کنید تا یک برش دقیق داشته باشید. در اولین دور عمق تیغه باید کم باشد تا مقدار کمی از قطعه کار را تراش دهد. عمق را دوباره تنظیم کنید تا مقدار بیشتری از قطعه کار در دور دوم تراشیده شود. این روند را تا جایی که لازم تکرار کنید تا نتیجه نهایی کار صیقلی باشد. 

گام دوم

اور فرز را روشن کنید و شروع به تراش قطعه کار کنید.

در گام دوم طرز کار اور فرز نجاری، دستگاه را به برق وصل کنید و آن را روشن کنید، بعد اجازه دهید تا تیغه به نهایت سرعت خود برسد. قبل از رسیدن تیغه به نهایت سرعت خود، آن را به قطعه کار نزدیک نکنید وگرنه کیک بک می‌کند. زمانی که تیغه به سرعت موردنظر رسید، اور فرز را حرکت دهید تا شروع به تراش قطعه کار کند.

به خاطر داشته باشید که برای درک طرز کار اور فرز نجاری، جهت حرکت اور فرز مهم است. برای تراش لبه قطعه کار، دستگاه را از چپ به راست هل دهید و اگر می‌خواهید قسمت داخلی کار را تراش دهید از راست به چپ حرکت کنید. اگر حرکت از چپ و راست شما را سر در گم می‌کند، می‌توانید به قالب ساعت فکر کنید. در زمان تراش لبه کار، دستگاه را برخلاف جهت عقربه‌های ساعت حرکت دهید و برای قسمت داخلی قطعه کار، آن را به جهت عقربه ساعت حرکت دهید. این بدان معناست که اور فرز باید برخلاف جهت چرخش تیغه حرکت کند. 

گام سوم

با اور فرز یک مسیر برای تراشیدن لبه تزئینی ایجاد کنید.

در گام سوم طرز کار اور فرز نجاری، همانطور که تیغه دستگاه، در حال تراش قطعه کار است، اور فرز را در امتداد کار حرکت دهید تا شروع به ایجاد لبه تزئینی کند. با لبه‌های کناری کار شروع کنید، زیرا اگر گوشه‌های کار خراب شود، وقتی دو طرف دیگر را تراش می‌دهید، می‌توانید آنها را درست کنید. 

گام چهارم

 عمق را دوباره تنظیم کنید و دور نهایی تراش کار را انجام دهید.

در گام نهایی طرز کار اور فرز نجاری، بعد از اینکه اولین دور تراش کار انجام شد، دوباره عمق موردنظر را تنظیم کنید و دور بعدی تراشیدن قطعه کار را شروع دهید. این روند را تا جایی که لازم است تکرار کنید تا وقتی که به دور نهایی برسید. بعضی پروژه‌ها فقط به دو دور تراش نیاز دارند. اگرچه بعضی دیگر نیاز به سه یا چهار دور تراش دارند تا نتیجه دلخواه به دست بیاید. 

سخن پایانی

از دستگاه‌هایی مانند اور فرز در کارهای زیادی استفاده می‌شود، از ایجاد شیار تا لبه‌های تزئینی. با یادگیری طرز کار اور فرز نجاری افراد آماتور و حرفه‌ای می‌توانند سطح کار خود را بسیار بالا ببرند. همچنین مانند همه دستگاه‌های برقی، کاربران باید از خطرات کار با اور فرز آشنا باشند و ایمنی کار خود را بالا ببرند.

  • کاربرد اور فرز نجاری چیست؟

    از اور فرز نجاری برای ایجاد شیار و لبه تزئینی رو چوب و کام و زبانه و غیره استفاده می‌شود.

  • کولت چیست؟

    کولت یک غلاف استیل است که داخل یک مهره قرار دارد که در زمان کار، تیغه را داخل اور فرز محکم نگه می‌دارد.

15 دی

پربازدیدترین مقالات

مقالات مرتبط

0 0 votes
امتیازدهی به مقاله
Subscribe
Notify of
0 نظرات
Inline Feedbacks
View all comments